• Twitter Clean
  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • SoundCloud Clean

Per Herrey 2017

May 29, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

ZARA LARSSON borde få ett fett tackkort!

April 12, 2017

För drygt 30 år sedan när jag som artist ifrågasatte min dåvarande skivbolagsdirektörs något annorlunda ”arbetsmetoder”, vilket bitvis innefattande ett ganska cyniskt utnyttjande av oss som artister, fick man inte sällan höra att man borde vara tacksam i stället för att gnälla. Tacksam för att man utan skivbolagets hjälp aldrig hade nått framgång i musikbranschen. Att vi själva tjänade en bråkdel av de 40-50 MKR som skivbolaget drog in på skivförsäljning av våra inspelningar var liksom ovidkommande i sammanhanget. Vi skulle vara tacksamma. Punkt!

 

Underhållningsbranschen är alltför ofta ett sorgligt exempel på hur tacksamhet utnyttjas på ett effektivt sätt för att sko sig på andra. När vi i höstas från Musikerförbundets sida tyckte att de unga deltagarna i IDOL borde få mer än 875 kr per veckofinal (tillika utsålt Globen i finalen) möttes vi från produktionsbolagets sida med just samma argument. ”Vadå lite betalt? Deltagarna borde vara tacksamma för att vi finns och hjälper dem att få en chans att lyckas i musikbranschen”, lät det från Fremantles sida. Å sen kom det där som man själv fick höra way back when – ”vi tjänar ju inga pengar på det här”. Nä, eller hur?

 

Hur många artister/musiker/skådespelare har inte hört ”om du är med på den här konserten, tv-programmet, filmen, festivalen etc. så får du synas. Och det kan ju hjälpa dig att lyckas i branschen och det är väl något att vara tacksam över. Betalt? Exponeringen är betalningen!”

 

Ibland undrar man om någon skivbolagsdirektör, manager, TV-producent, musikförläggare någonsin har känt sig manad att skicka ett tackkort till artist, musiker, skådespelare eller kompositör med orden ”tack för att du finns och hjälper mig/oss att kunna tjäna pengar i den här branschen?”  Och hur många gånger har man visat sin tacksamhet genom att omförhandla ett dåligt avtal ur artistens perspektiv när saker och ting gått riktigt bra? Skulle gissa att exemplen är lätträknade.

 

Ett bolag som sannolikt borde skicka ett fett tackkort är TEN MUSIC som representerar den oerhört begåvade Zara Larsson. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon på egen hand tycks försörja en hel stab av människor i musikbranschen. Av uppgifter i media framgår att hennes egna handelsbolag dragit in sammanlagt 2,5 MKR (fram till 2015 års slut). Samtidigt har hon som en av få artister streamats över en miljard gånger - redan innan hennes nya platta kom. En miljard streams genererar cirka 60 MKR från Spotify till skivbolag. (Jag gissar i sammanhanget att Zaras intäkter på 2,5 MKR även innefattar annat än streaming från Spotify). Jag vet inte hur hennes avtal ser ut men om hon hade haft ett vanligt skivkontrakt med en inte alltför tilltagen royalty på 20% borde bara streamingintäkterna hittills ha gett henne 12 MKR. Zara lär själv ha sagt att hon och bolaget ”delar lika på allt”. Skulle tro att det i så fall är efter bolagets kostnader dragits av. Med tanke på fördelningen tycks många andra än Zara leva gott på hennes talang. Så visst kan det vara på sin plats för Zara att vara tacksam för att TEN MUSIC hjälpt henne att nå framgång i musikbranschen men å andra sidan borde kanske TEN MUSIC vara flera miljoner gånger mer tacksam. Just saying…

 

PS. Utgår från att Zaras intäkter lär ha ökat rejält under 2016. I annat fall hade jag, om jag vore i hennes kläder, sagt åt TEN MUSIC att "ni kan tacka mig med ett nytt avtal"! 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Följ oss
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square