• Twitter Clean
  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • SoundCloud Clean

Per Herrey 2017

May 29, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Det bottenlösa (S)veket i Ådalen

March 29, 2017

Just nu pågår en kamp, symboliskt sett i princip mitt i det geografiska Sverige, i vackra Ådalen. En kamp som mynnat ut i en sjukhusockupation I Sollefteå. Efter att ledande landstingspolitiker ägnat sig åt mer svek, lögner och arrogans än vad som ska räknas upp här och trots massiva protester beslutat att lägga ner vitala delar av Sollefteå sjukhus som akutkirurgi och BB (förlossning) såg den egna befolkningen ingen annan utväg än att ockupera sitt eget sjukhus. Ansvariga landtingspolitikerna har försökt att raljera över och hade förmodligen hoppats att den i hela landet uppmärksammade debatten om framför allt BB skulle ha ebbat ut. Inget kunde vara mer fel! 

 

Lördagen den 25 mars 2017 tågade ett stort antal, jag kallar dem levande kraftverk, med facklor i händerna genom Sollefteås gator till sitt älskade sjukhus och bildade där ett hjärta av eld med sina facklor. Proteserna i Sollefteå har haft sådan kraft och numera lett till att regeringen tillsammans med (V) beslutat at skjuta till 500 MKR extra till förlossningsvård. Så alla Sveriges havande kvinnor kan tacka kraften i Ådalen för tillskott för förbättrad förlossning. Själva får de dock ingenting. De prestigefyllda politikerna i deras eget landsting tackar säkerligen regeringen för tillskottet. Men i stället för att öppna BB i Sollefteå väljer man att använda pengarna till annat. Det mångdubbla (s)veket mot i mångt och mycket sina egna verkar sakna botten. Ådalens sedan länge trogna (s)väljare rasar inklusive de egna kommunpolitikerna som förfasar sig över hur lättvindigt deras partikamrater med landstingsuppdrag är villiga att nedmontera den svenska modellen. (S)-mantrat "alla ska med" upplevs med råge som en käftsmäll mot den egna befolkningen i Ådalen.

 

 

Foto: Thomas Gradin

 

Vad beslutsfattarna i landstinget dock inte verkar ha insett är att kraften i kärleken till det det som är sunt och rätt är betydligt större än än alla svikna löften.  Innevånarna i Ådalen ger en lektion till övriga Sverige vad som händer om man på ett oanständigt sätt försöker kuva folkviljan. Den oböjliga kraften till förändring är imponerande för en utomstående att se. Folket i Ådalen kommer på ett eller annat sätt att få sitt kompletta sjukhus tillbaka, det är jag övertygad om, precis som jag är övertygad om att räkenskapens dag inte kommer att vara nådig mot de som på kort tid, på ett till synes cyniskt sätt, monterat ner ett väl fungerande sjukhus med ett av Sveriges högst rankade BB.  

 

I Sverige har vi med stolthet byggt på en vision om ett samhälle där man inte prioriterar bort behoven hos de mest utsatta, särskilt inte havande kvinnor, barn och äldre. De underbara levande kraftverken i Ådalen tänker inte tillåta tillfälliga politiska nycker rasera den drömmen. Där andra bryter ner - där kommer de bygga upp. 

 

PS. Den mäktiga manifestationen som filmades kommer att inom kort att kunna ses av alla som vill. En gång i tiden tog jag mina första stapplande steg i Sollefteå. Mina rötter i Ådalen är förhållandevis små men mitt hjärta - det har staden vunnit för länge sedan. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Följ oss
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square